Diskusia
Komentár od Milan: Jednoduché pravidlo na užívanie D3 bez potreby krvného testu: Dnes a zajtra užijem po 5000 IU D3. Ak mám napríklad dózu kde sú tablety po 1000 IU, prvý deň prehltnem 5 tabliet, druhý deň 5 tabliet a od tretieho dňa užívam už len jednu 1000 IU tabletu. Pokiaľ by som na pár dní zabudol tablety užívať postup úplne rovnako zopakujem. Tablety užívam do prvého opaľovania, pri ktorom slnko vystúpi 47 °nad obzor (vtedy prenikne na zem UVB žiarenie, ktoré v koži rozkmitá prefix cholesterolu a vznikne D3). Pomôcka, palicu postavíme kolmo k zemi, pokiaľ má palica kratší tieň, ako meria, môžeme sa opaľovať, slnko už v koži vytvorí D3. Ináč nie. Vitamín D3 v lete neužívam a začnem D3 znovu takto užívať cca od polovice októbra.Detail komentáru
Komentár od Milan: Ako mám správne užívať vitamín D3?
Trošku teórie. V krvi máme mať stále hladinu 50 mikrogramov vitamínu D3 na liter krvi. Keďže máme 6 litrov krvi, robí to celkovo 300 mikrogramov D3 v tele.
Ale v strede zimy nám často klesá hladina D3 v krvi iba na 10 mikrogramov na liter, teda v 6 l krvi máme iba 60 mikrogramov D3. Chýba nám teda 240 mikrogramov D3. Toto množstvo musíme dodať telu jednorazovo výživovým doplnkom D3, aby sme sa dostali na doporučenú hladinu D3.
Množstvo D3 vo výživových doplnkoch sa udáva v IU (medzinárodných jednotkách). Platí prepočet, že 1000 IU = 25 mikrogramov. Porovnaním, jednorazovo musíme do tela doplniť cca 9000 IU D3. Záver: v priebehu 2-3 dní teda musím prijať 3 x 3 tabliet á 1000 IU, tým sa znovu dostaneme na zdravú hodnotu D3.
2. Keďže každý deň sa cca 800 IU D3 v tele spotrebuje, musíme odteraz až do mája (kedy vitamín D3 získavame zo slnka) každý deň telu dodávať aspoň 800 IU D3, najlepšie jednu 1000 IU tobolku D3 denne. Tým si udržím zdravú hladinu D3 v krvi a tiež budem nahrádzať denne spotrebovaný D3. Predávkovanie D3 pri takýchto dávkach nie je možné.Detail komentáru
Komentár od Milan: Aké existujú druhy výživových doplnkov vitamínu D3? Na trhu sú:
1. kapsuly
2. kvapky
3. spreje
4. pastilky
U všetkých je dôležité, koľko nás vyjde 1000 IU vitamínu D3. Tržná cena 1000 IU D3 ku koncu roka 2020 sa pohybuje - pod 5 centov. Cena nižšia, napríklad 4 centov je dobrá cena, ale treba si overiť renomé výrobcu. Prepočet na 1000 IU si treba vždy v lekárni prepočítať, nakoľko počet kapsúl v balení je rôzny a aj obsah IU D3 je v kapsuliach rôzny (napríklad100, 200,400,8000,1000, 5600 IU). Prepočet na 1000 IU je dôležitý preto, pretože je to rozumná udržiavacia dávka vitamínu D3 na deň. Je jedno, ako ho prijmeme, aj keď v kvapkách je to rozumnejšie. Ale problém je zistiť množstvo IU D3 vo fľaštičkách. Malo by byť na fľaštičke udané množstvo IU D3 v celej fľaštičke, aby sa cena 1000 IU D3 dala vypočítať.Detail komentáru
Komentár od Milan: Aké sú na našom trhu doplnky na zvýšenie vitamínu D3 v krvi?
1.Sú to lieky, ktoré predpisuje lekár - tu sa štátnym orgánom kontroluje, či deklarovaný obsah d3 odpovedá, vydáva sa v lekárni na recept,
2. a potom sú to výživové doplnky, kde to štátny orgán nesleduje, a v lekárni sú vo voľnom predaji.Detail komentáru
Komentár od SKP:
Zrejme sa “stredoeurópsky” stravovala. To už samo o sebe znamenalo nízky príjem vápnika (pod doporučenú dennú dávku 1400 mg). A keď vaša známa začala chudnúť, čo napríklad znamenalo zníženie jej príjmu potravy na polovicu, tak už aj tak podlimitných príjem vápnika sa ešte znížil (na polovicu). Riešením v tomto prípade pre ňu bolo príjem vápnika navýšiť na predpísaných 1400 mg prijímaním doplnkového vápnika vo forme výživového doplnku.Detail komentáru
Komentár od Andy: Známa začala intenzívne chudnúť a za pár mesiacov jej odišli kĺby na prstoch. Podľa vašej knižky aká bola príčina?Detail komentáru
Komentár od Admin: Pôvodný cieľ autora bol knižku vo vytlačenej forme distribuovať k čitateľom výhradne iba na besedách, teda napriamo. Čo sa bude uskutočňovať aj naďalej. Autor nepočítal s tým, že čitatelia, čo si na besede kúpili knižku, si budú chcieť neskôr kúpiť ešte ďalšie kusy pre rodiných príslušníkov a známych. Vzhľadom na tento záujem, za ktorý autor ďakuje, prehodnotil zámer z webu predávať iba e-knihu. V krátkej dobe bude predaj rozšírený aj o predaj tlačenej knihy a jej zasielanie záujemcom kuriérskou službou.Detail komentáru
Komentár od Eva R.: Zúčastnila som sa prednášky o knižke v Kováčovej v NRC.Kúpila som si knižku a ľutujem, že som si ich nekúpila viac. Kde sa dá zakúpiť knižka v tlačenej forme?Detail komentáru
Komentár od Pegyxxl: nie sú semená ako semená. bežné semená (ľan, orechy, bukvice, tekvicové semienka...) obsahujú olej, veľa oleja, aj sa z nich lisuje. Semená sú podľa knižky ale aj ovsené semená. A tie neobsahujú žiadne oleje, len sacharidy a v šupke fosfor, ako sa píše v knižke veľa fosforu. Po prečítaní knižky mi došlo, že určite obilné semená treba odlišovať od olejových semien. To sú dve veci. To sú obiloviny a semená. čo sa týka výstelky tenkého čreva - lepok z obilnín ho môže poškodzovať a ako píše Cyril olej z orechov výstelku tenkého čreva môže hojiť? zaujímavé. Skúsim asi na sebe.Detail komentáru
Komentár od Jana: Knižka Stravou k paličke? ma donútila zamyslieť sa: naozaj granulami pre zvieratá sú tieto vyváženejšie stravované ako my ľudia, čo do seba hádžeme jedno cez druhé a ani okrem kilokalórii si nevšímame čo v tom jedle vlastne prijímame. O minerálne zloženie bežnej stravy som sa nikdy nestarala, okrem možno vápnika. Ale ten podľa knižky nie je najdôležitejší. Tým prvkom najdôležitejším - a to je pre mňa bolo prekvapenie je vlastne FOSFOR, preto táto knižka je iná ako iné knižky o stravovaní.Detail komentáru
Komentár od Konstantin: Tú knižku Život bez stravy sa oplatí prečítaťDetail komentáru
Komentár od Danko: Poznám dvoch, čo nad 50+ denne behávali.
Jeden z nich behal denne trasu asi 10 km a si vytĺkol bedrový kĺ a museli mu ho vymeniť a druhý každý deň zase behal 1 hodinu a dostal taký zápal kĺbov že 2 týždne ležal v nemocnici. asi si takto behaním, dávkoval endorfín a bol asi na ňom (teda na tom behu) preto už závislý. behal aj keď ho kĺby boleli. Keď kĺby bolia znamená, že niečo robím zle.Detail komentáru
Komentár od Východniar: Pozdravujem, a či je získaný vývar z koží a vývar z kostí, či vývar z kĺbov porovnateľný? Podľa textu v kapitole kolagén vývar sa skladá zo 4 aminokyselín. Potom z toho vyplýva, že je to len základný stavebný materiál a teda že si telo z neho pospája ten kolagén samo? aký na danom mieste potrebuje? To by som rád vedel, keby sa tu k tomu niekto vedel vyjadriť.Detail komentáru
Komentár od Vladimír: Ešte doplním, ak by som si to mal ešte uľahčiť, tak po skončení by som ešte raz hrniec využil - všetko je vybalené, a vložil by som tam novú dávku kostí a pripravil si ďalších 5 sedemdecových fľašiek. Mimochodom, jedna 0,5 dcl fľaška zavareného hovädzieho vývaru stojí v obchode cca 5 Euro, takže keďže moje náklady ma vyšli na maximálne 5 Euro (kosti plus elektrina), úšetril som asi 30 Euro. Pohodlnejšie je si kostný vývar kúpiť, ale zato 100% viem, čo v mojom mám.Detail komentáru
Komentár od Vladimír: Pripravil som si kostný vývar podľa návodu v knižke Stravou k paličke. Presne ako odporúča som použil 6,5 litrový pomalý hrniec. Bol som hlavne zvedavý na vznikajúci zápach/vôňu a na množstvo. Zistil som, že je to jedno z najľahších varení vôbec. Kosti len musia byť čerstvé, keď ich vkladáte do vody nemali by zapáchať. Ja som varil na terase, hrniec som prikryl dekou a dal na var. Po dvoch hodinách som všetko vylial, premyl, tým som sa zbavil tuku a už na nižšom stupni som varil 48 hodín. Aby som mal kostný vývar zlatožltý, vložil som tam dve celé cibule. Raz som dolial 1,5 litra vody, aby boli kosti vo vode. Modré chrupavky kĺbov sa úplne rozpustili, ostal na nich povrch ako v jaskyni. To sa rozpustil ten kolagén. Všetko som po krátkom daní do varu prelial do piatich 0,7 dcl zaváracích pohárov a zatiahol. Zapekanie kostí pred varením kvôli zlatožltej farbe je podľa mňa zbytočné. Cibule vývar zafarbia rovnako a oveľa pohodlnejšie. menší objem hrnca na varenie kostného vývaru ako 6,5 litra je primálo. Pri povedzme 3,5 litrovom sa narobím úplne rovnako (nákup kostí, príprava, následné umývanie...) a získam polovicu kostného vývaru, takže ak si denne pridávam do polievky jednu lyžicu, tzak mi to vystačí na mesiac, kdežto z 3,5 litrového iba na polovicu mesiaca.Detail komentáru
Komentár od Cyril: Ale tu to bol možno zároveň aj deficit kolagénu. telo potrebovalo do poškodenej chrupavky a kolena dodať kolagén a želatínu a kyselinu hyalurónovú... a k tomu okrem vápnika bolo vhodné si dávať zeleninové polievky s 1-2 lyžicami poctivého kostného vývaru. Ale každý deň.Detail komentáru
Komentár od Eva: Potvrdzujem, že pri kúpe potravín mi síce dajú informáciu, že do výrobku bolo pridané Ečko, ale neviem koľko. To je to isté, ako by mi na pumpe pumpár povedal, že mi natankoval, ale už nie koľko litrov, či doplnil doplna, polovicu, 2 litre, alebo na hadicu zabudol a tá pretiekla. A dal mi to zaplatiť. A ja zaplatím koľko mi povie. Vlastne ja ako spotrebiteľ presne (ako sa aj v knižke Stravou k paličke) píše, plne dôverujem potravinárom. A čo mám robiť? Pri takto nastavených pravidlách mi ostáva ak mi výrobky chutia jedine dôverovať.Detail komentáru
Komentár od Cyril: Na jednej strane v šupkách semien je obsiahnutý fosfor, ktorý nám pri preháňaní denného množstva povolenej dávky fosforu môže poškodzovať pohybové ústrojenstvo a na strane druhej sú tam nenasýtené kyseliny, ktoré sú zdravé. Z uvedeného vyplýva, že jesť ich síce máme, ale že to s nimi zase nemusíme preháňať. Na sebe mám takú skúsenosť, že vlašské orechy na rozdiel od ovsených vločiek šupku nemajú a upokojujú zažívanie. Asi oleje v nich regenerujú výstelku tenkého čreva - uzdravujú ho. Má niekto podobné skúsenosti?Detail komentáru
Komentár od Marianka: Na fosfor v strave ma doteraz nikto neupozorňoval. Knižka Stravou k paličke je prvá knižka ktorá sa mi dostala do ruky, ktorá poukázala na vplyv fosforu na pohybové ústrojenstvoDetail komentáru
Komentár od Kamila: Na prevenciu veľmi pomáha cvičenie jogy - dôvod je ten, že pri nej cvičiaci precvičuje celú dráhu kĺbov, pri bežnom cvičení len časť dráhy.Detail komentáru
Komentár od peter: Všade sa píše o nebezpečenstve živočíšnych bielkovín. Medzi nich patrí aj mäso. Ale ja musím jesť aj bielkoviny a tých je najviac v mäse. V knihe Stravou k paličke je uvedené množstvo mäsa ktoré ešte denne môžem zjesť, dokonca musím. Pri jedení mäsa si musíme dobre strážiť denný príjem fosforu. Preto sú živočíšne bielkoviny nebezpečné, pretože na tanieri veľmi chutia a nie je problém povolené denné množstvo fosforu prekročiť. Ak denne budem prekračovať dennú konzumáciu mäsa 7 - 10 deka, už teda ako čítam môžem mať časom s kĺbmi problémy. Ale fajn je, že mäso jesť mi tu nik nezakazuje.Detail komentáru
Komentár od Milan: Pokiaľ si dáme naklíčiť fazuľku Mungo, ktorá potom chutí ako surový hrášok, tak sa celkovo z hľadiska fosforu nič nedeje, fosforu takto nepribudne, ale ani neubudne. Ale keby sme oddelili klíčky od fazuľky a dali klíčky niekde na tanier ako špecialitu zvlášť, tak tu by bola koncentrácia fosforu v malom množstve vysoká. Ak by som to prehnal s konzumáciou klíčkov, jedol iba klíčky, tak tu som s pár lyžičkami prijal veľa fosforu.Detail komentáru
Komentár od Milan: Najväčší problém je stravovací zvyk. Ľudia sú zvyknutí na svoje chute rodinných jedál a to je najťažšie zmeniť. Ale predsa len vedieť o množstve fosforu v potrave dosť pomáha. Podvedome to spraví zníženie denného príjmu fosforu, aj o 20% denne.Detail komentáru
Komentár od Michaela T.: Asi najviac mi otvorila oci tato kapitola. Mala som problem s kolenom, kvoli urazu a krvny test mi ukazal malo vitaminu D (teda, ako som sa docitala - hormonu). Sice to bolo cez zimu, ale snazila som sa slnit aspon na tych lyziarskych svahoch. Ako bolo pisane, neuvedomovala som si, ze koleno potrebuje vitamin D aby dostal vapnik, ale nedialo sa tak. Musela som si teda kupit z lekarne suplement vitamin D+Ca. Po par tyzdnoch ma koleno prestalo boliet.Detail komentáru
Komentár od Milan: Doteraz vyšlo viacero dobrých knižiek hovoriacich o zakyslení organizmu. Knižka Stravou k paličke? tieto knižky dopĺňa, nadväzuje na ne, ale sústreďuje sa na vplyv kyselinotvorného fosforu na pohybový aparát ľudí. Knižka vysvetľuje mechanizmus, akým prebytok fosforu v dennej strave vplýva na zhoršovanie stavu kĺbov a na pohybový aparát ľudí.Detail komentáru
Komentár od Milan: Knižka Stravou k paličke? hovorí o v stravovaní doteraz prehliadanej veci - o doteraz akoby neviditeľnom obsahu fosforu v dennej strave a tým je asi najviac objavná. Doteraz nik dôrazne nepovedal, že si treba dávať hlavne pozor na prebytok fosforu v strave. Doteraz si všetci všímali len vápnik, ale v prípade bolestivých kĺbov je oveľa dôležitejší obsah fosforu v strave. Knižka Stravou k paličke? sa prvá zamerala na fosfor a zrejme je doteraz chýbajúci článok v reťazi informácii, s ktorou sa dá riešiť dobrý stav pohybového aparáta až do vysokého veku.Detail komentáru
Komentár od Milan: Knižka popisuje bolestivé príznaky v kĺboch spôsobené nevhodnou stravou. Je nakoniec aj dobré, že sa tieto bolesti autorovi prejavili. Tým že o tom napísal, a hlavne ako sa bolestí zbavil môže pomôcť množstvu iných ľudí tým, že len si upravia svoju stravu podľa knižky Stravou k paličke?
Úprava stravy je síce jednoduchá, ale najviac treba bojovať s rodinou, ktorá je zvyknutá na nesprávne zložené rodinné recepty návyky.Detail komentáru
Komentár od Milan: Knižka popisuje bolestivé príznaky v kĺboch spôsobené nevhodnou stravou. Je nakoniec aj dobré, že sa tieto bolesti autorovi prejavili. Tým že o tom napísal, a hlavne ako sa bolestí zbavil môže pomôcť množstvu iných ľudí tým, že len si upravia svoju stravu podľa knižky Stravou k paličke?
Úprava stravy je síce jednoduchá, ale najviac treba bojovať s rodinou, ktorá je zvyknutá na nesprávne zložené rodinné receptya návyky.Detail komentáru
Komentár od Milan: Mnohí ľudia majú problémy s bolesťami kĺbov a problémami s pohybom a až kým si neprečítajú túto knižku roky netušia, aký je súvis s kvalitou pohybu vo vysokom veku a tým, čo jedia. II. časť (Súvislosti) v knižke Stravou k paličke? to ale v súvislostiach vysvetlené je a každý zistí, že je to úplne ľahké sa udržať v dobrom pohybovom stave až do vysokého veku úplne lacno, bez drahých liekov len tým - že si stačí len sledovať zloženie stravy, problémy si ľudia vedia vyriešiť lacno aj len ak, že si podľa knižky budú sledovať zloženie stravy.Detail komentáru