Pripravil som si kostný vývar podľa návodu v knižke Stravou k paličke. Presne ako odporúča som použil 6,5 litrový pomalý hrniec. Bol som hlavne zvedavý na vznikajúci zápach/vôňu a na množstvo. Zistil som, že je to jedno z najľahších varení vôbec. Kosti len musia byť čerstvé, keď ich vkladáte do vody nemali by zapáchať. Ja som varil na terase, hrniec som prikryl dekou a dal na var. Po dvoch hodinách som všetko vylial, premyl, tým som sa zbavil tuku a už na nižšom stupni som varil 48 hodín. Aby som mal kostný vývar zlatožltý, vložil som tam dve celé cibule. Raz som dolial 1,5 litra vody, aby boli kosti vo vode. Modré chrupavky kĺbov sa úplne rozpustili, ostal na nich povrch ako v jaskyni. To sa rozpustil ten kolagén. Všetko som po krátkom daní do varu prelial do piatich 0,7 dcl zaváracích pohárov a zatiahol. Zapekanie kostí pred varením kvôli zlatožltej farbe je podľa mňa zbytočné. Cibule vývar zafarbia rovnako a oveľa pohodlnejšie. menší objem hrnca na varenie kostného vývaru ako 6,5 litra je primálo. Pri povedzme 3,5 litrovom sa narobím úplne rovnako (nákup kostí, príprava, následné umývanie…) a získam polovicu kostného vývaru, takže ak si denne pridávam do polievky jednu lyžicu, tzak mi to vystačí na mesiac, kdežto z 3,5 litrového iba na polovicu mesiaca.
Ešte doplním, ak by som si to mal ešte uľahčiť, tak po skončení by som ešte raz hrniec využil – všetko je vybalené, a vložil by som tam novú dávku kostí a pripravil si ďalších 5 sedemdecových fľašiek. Mimochodom, jedna 0,5 dcl fľaška zavareného hovädzieho vývaru stojí v obchode cca 5 Euro, takže keďže moje náklady ma vyšli na maximálne 5 Euro (kosti plus elektrina), úšetril som asi 30 Euro. Pohodlnejšie je si kostný vývar kúpiť, ale zato 100% viem, čo v mojom mám.
Pozdravujem, a či je získaný vývar z koží a vývar z kostí, či vývar z kĺbov porovnateľný? Podľa textu v kapitole kolagén vývar sa skladá zo 4 aminokyselín. Potom z toho vyplýva, že je to len základný stavebný materiál a teda že si telo z neho pospája ten kolagén samo? aký na danom mieste potrebuje? To by som rád vedel, keby sa tu k tomu niekto vedel vyjadriť.
Pripravil som si kostný vývar podľa návodu v knižke Stravou k paličke. Presne ako odporúča som použil 6,5 litrový pomalý hrniec. Bol som hlavne zvedavý na vznikajúci zápach/vôňu a na množstvo. Zistil som, že je to jedno z najľahších varení vôbec. Kosti len musia byť čerstvé, keď ich vkladáte do vody nemali by zapáchať. Ja som varil na terase, hrniec som prikryl dekou a dal na var. Po dvoch hodinách som všetko vylial, premyl, tým som sa zbavil tuku a už na nižšom stupni som varil 48 hodín. Aby som mal kostný vývar zlatožltý, vložil som tam dve celé cibule. Raz som dolial 1,5 litra vody, aby boli kosti vo vode. Modré chrupavky kĺbov sa úplne rozpustili, ostal na nich povrch ako v jaskyni. To sa rozpustil ten kolagén. Všetko som po krátkom daní do varu prelial do piatich 0,7 dcl zaváracích pohárov a zatiahol. Zapekanie kostí pred varením kvôli zlatožltej farbe je podľa mňa zbytočné. Cibule vývar zafarbia rovnako a oveľa pohodlnejšie. menší objem hrnca na varenie kostného vývaru ako 6,5 litra je primálo. Pri povedzme 3,5 litrovom sa narobím úplne rovnako (nákup kostí, príprava, následné umývanie…) a získam polovicu kostného vývaru, takže ak si denne pridávam do polievky jednu lyžicu, tzak mi to vystačí na mesiac, kdežto z 3,5 litrového iba na polovicu mesiaca.
Ešte doplním, ak by som si to mal ešte uľahčiť, tak po skončení by som ešte raz hrniec využil – všetko je vybalené, a vložil by som tam novú dávku kostí a pripravil si ďalších 5 sedemdecových fľašiek. Mimochodom, jedna 0,5 dcl fľaška zavareného hovädzieho vývaru stojí v obchode cca 5 Euro, takže keďže moje náklady ma vyšli na maximálne 5 Euro (kosti plus elektrina), úšetril som asi 30 Euro. Pohodlnejšie je si kostný vývar kúpiť, ale zato 100% viem, čo v mojom mám.
Pozdravujem, a či je získaný vývar z koží a vývar z kostí, či vývar z kĺbov porovnateľný? Podľa textu v kapitole kolagén vývar sa skladá zo 4 aminokyselín. Potom z toho vyplýva, že je to len základný stavebný materiál a teda že si telo z neho pospája ten kolagén samo? aký na danom mieste potrebuje? To by som rád vedel, keby sa tu k tomu niekto vedel vyjadriť.